Автоключарски
Какво е безключов достъп или Keyless?

Какво е безключов достъп или Keyless?

Врати, отварящи се само с махване на ръка, сензори, осигуряващи моментен достъп – добре дошли в света на безключовия достъп или иначе казано Keyless.

Омръзнало ли ви е от непрестанното търсене на ключовете, които, незнайно как, са се озовали на дъното на раницата или чантата ви всеки път, когато приближите автомобила си? Ако е така, то безключовият достъп е именно точното решение за вас.

Безключовият достъп е интелигентна система, която обезсмисля използването на физичекси ключ за отключване на вратите на автомобила. Всичко, от което се нуждаете, е устройство, което да бъде прибрано в джоба ви и да се намирате в непосредствена близост до колата си – сензорите усещат, че сте в обсег и отключват колата. Системата позволява и заключване на автомобила, когато се отдалечите. Няма вече да ви се налага да се впускате в безкрайно търсене на ключове или да трябва да балансирате в ръцете си всички покупки след поредното пазаруване, докато ровите за ключовете на дъното на чантата си.

Този тип технология се превръща в доста често срещана за всички типове автомобили и то на добра цена – ако сте в търсене на следващата стъпка по пътя към подобрението и улесняването, безключовият автомобилен достъп е верният отговор за вас.

Как работи безключовият достъп (Keyless)?

Безключовото устройство е снабдено с чипове, които постоянно следят за радиосигнали, излъчвани от автомобила. Тези радиосигнали обикновено са в състояние да пропътуват малко разстояние – около пет метра.

Когато поставите ръката си на дръжката на колата на безключов автомобил (в някои случаи ще трябва да натиснете определен бутон), колата изпраща кратки радиосигнали. Ако устройството е в обсег, то тогава автомобилът ще се улови изпращания сигнал. Колата го улавя, разпознава и отключва вратите.

Процесът е сходен и когато става дума за запалване на колата с бутон, който стартира двигателя – системата е толкова добре изградена, че запалване на автомобила е възможно, само когато устройството е включено.

В добавка споменаваме, че подобни отключващи системи за изградени и за отваряне на багажника – автомобилите от BMW серия 5 са оборудвани с подобни сензори. Достатъчно е само да размахате крак под багажника и той ще се отвори автоматично, без да се налага да използвате ръцете си. Тази екстра е особено полезна в случаите, в които се връщате от пазар и сте се натоварили с торби с покупки.

Срещат се и автомобили, които пазят версия на ключа ви в телефона ви – така лесно можете да отворите колата си, дори и физическият ключ да не е у вас. Някои модели на BMW, Tesla и Ford Mustang Mach-E предлагат тази функция.

Какви проблеми биха могли да възникнат с безключовия достъп (Keyless)?

Колата ви не изключва автоматично двигателя и не се заключва сама, ако устройството излезе извън обхват. Тази функция е интегрирана в случаите, в които е възможно батерията на устройството да падне и да останете по средата на нищото. Автомобилите с безключов достъп са в състояние бързо да изтощават батерията на устройството. При такъв проблем ви съветваме да не се опитвате да остраните проблема с вашия ключ сами, а да се обърнете за това към специалистите ключари от Пловдив.

Ако, да речем, оставите някого, разполагащ с устройството в джоба си, и се отдалечите, в момента, в който изключите двигателя, няма да можете да запалите отново. В повечето случаи ще се нуждаете от отключващото устройство, както и място, на което да го съхранявате.

Съществуват и сериозни притеснения, свързани със сигурността, осигурявана от системите с безключов достъп – известни са случаи, в които крадците съвсем успешно съумяват да предолеят защитите. През 2011г. изследователи в Цюрих демонстрираха как радиосигналите, улавяни от автомобилите, могат да бъдат видоизменени така, че колата да си мисли, че устройството е наблизо. Полицията познава случаи на престъпници, които успяват да блокират сигналите от безключовите устройства така, че вратата да не се отключи изобщо. Съществуват и сведения, че крадците могат да манипулират кодовете, предавани между устройството и автомобила.

През 2014г. след серия от откраднати Range Rover-и, полицията посъветва шофьорите да се оборудват с вторична заключваща система като защита срещу крадци, успяващи да преборят безключовия механизъм.

Експерти по сигурността препоръчват да държите безключовите си устройства за достъп далеч от прозорци и врати – най-добре е да ги съхранявате в обезопасен кейс. Това се дължи на факта, че крадците могат да откраднат сигнала и да го дублират безжично от пространството пред дома ви. Някои производители вече включват технология, чиято цел е да попречи на кражбата на безключови автомобили – така наречният „спящ“ режим пречи на сигнала от устройството да бъде предаван, ако не е използвано от няколко минути. При всички случаи не е никак лоша идея да вземете допълнителни мерки за сигурност, ако разполагате с кола, оборудвана с безключов достъп – така ще бъдете винаги спокойни и сигурни.